Oprócz alergii pokarmowych, które zwykle zaczynają się we wczesnym dzieciństwie, istnieje również nietolerancja pokarmowa. Ma inne przejawy i konsekwencje niż klasyczna alergia. Ale może to znacznie pogorszyć życie pacjenta.
Co to jest nietolerancja pokarmowa?
Przez nietolerancję pokarmową lekarze mają na myśli cały szereg objawów - biegunka, wzdęcia, wysypka skórna i dyskomfort w jamie brzusznej - występujących po spożyciu określonego produktu spożywczego.
Wszystkie te objawy są wynikiem nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego: pewien produkt spożywczy jest postrzegany jako obcy (antygen) i powoduje wytwarzanie składników ochronnych (przeciwciał).
Nietolerancji pokarmowej nie należy jednak mylić z alergią pokarmową.
Czym różni się nietolerancja pokarmowa od alergii pokarmowej?
W reakcji alergicznej dochodzi do wytwarzania przeciwciała IgE, a przy ponownym kontakcie z tym samym alergenem następuje bardzo szybka reakcja ochronna (często w ciągu kilku minut). Objawia się ona zaczerwienieniem i wysypką, swędzeniem skóry, zaburzeniami oddychania, wymiotami, a nawet obrzękiem Quinckego.
Natomiast w przypadku nietolerancji pokarmowej wytwarzane są inne przeciwciała - IgG, a reakcja obronna organizmu jest powolna (rozwija się po godzinach lub nawet dniach). To sprawia, że bardzo trudno jest ustalić związek przyczynowy między spożytym produktem a objawami. W celu wykrycia tego schematu należy prowadzić dzienniczek żywieniowy, ale aby ułatwić rozpoznanie tego stanu, można wykonać badanie krwi na nietolerancję IgG na główne alergeny pokarmowe.
Czasami wystarczy najmniejszy kęs produktu spożywczego, aby wywołać kaskadę alergii pokarmowej, a ilość pokarmu może być różna, aby wywołać kaskadę nietolerancji pokarmowej.
Częstość występowania prawdziwej alergii pokarmowej nie jest tak duża, jak sądzi wielu lekarzy - wynosi około 1,5% populacji. Natomiast przewlekłe, nawracające choroby przewodu pokarmowego są związane z prawdziwą nietolerancją pokarmową w 25-35% przypadków.
Jak objawia się nietolerancja pokarmowa?
Objawy nietolerancji pokarmowej osoby, u których w przeszłości występowały alergie, są bardziej narażone na rozwój nietolerancji pokarmowej, ale może ona wystąpić u każdego. Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, że cierpi na nietolerancję pokarmową i przypisuje ją raczej jakości pokarmu niż jego rodzajowi.
Objawy nietolerancji pokarmowej nie pojawiają się natychmiast po spożyciu danego pokarmu, ale po pewnym czasie - od kilku godzin do dwóch dni. Nietolerancja pokarmowa najczęściej objawia się zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi, ale z powodu wzrostu poziomu przeciwciał klasy G we krwi mogą wystąpić również inne choroby:
- żołądkowo-jelitowe - bóle brzucha, nudności, wzdęcia, skłonność do zaparć lub biegunek, zgaga, odbijanie;
- suchość skóry, wysypki, swędzenie;
- Objawy ogólne obejmujące bóle stawów i mięśni, zawroty głowy, bóle głowy, osłabienie i zmęczenie, złe samopoczucie.
W jaki sposób można rozpoznać nietolerancję pokarmową i jakie są jej zagrożenia?
Aby wykryć nietolerancję pokarmową, można zastosować dietę eliminacyjną i prowadzić dzienniczek żywieniowy. Jest to długa i skomplikowana metoda. Z tego powodu do wykrywania nietolerancji pokarmowych stosuje się obecnie kompleksowy test na nietolerancję pokarmową, w którym określa się poziom przeciwciał IgG przeciwko najczęściej występującym produktom spożywczym. Wykorzystując dane z testu, na podstawie szczegółowego badania klinicznego i osobistych odczuć pacjenta, lekarz jest w stanie dobrać indywidualną dietę bez ryzyka dla zdrowia i skutków ubocznych.
Długotrwałe spożywanie pokarmów powodujących nietolerancję może powodować nie tylko nieprzyjemne objawy żołądkowo-jelitowe, ale także pogorszenie stanu całego organizmu. Nietolerancje pokarmowe mogą powodować różne choroby jelit, problemy skórne, ogólne złe samopoczucie i wiele innych problemów zdrowotnych.
Sprawdź także: Jakie pokarmy są dobre dla nerek?
Jakie leczenie jest potrzebne?
Poziom IgG jako wskaźnik obciążenia immunologicznego wskazuje na możliwy brak reakcji ochronnych w przypadku masowego spożycia antygenów. Dlatego u tych osób należy zalecić badanie przewodu pokarmowego w celu ustalenia przyczyny spożycia antygenów o dużej masie cząsteczkowej, a także zastosowanie próbnej diety restrykcyjnej.
Aby wyeliminować uciążliwe objawy i poprawić samopoczucie u osób z nietolerancją pokarmową, zaleca się zmianę programu żywieniowego poprzez wyeliminowanie nieodpowiednich pokarmów lub ograniczenie ich ilości.
Skorygowanie diety może powstrzymać postęp przewlekłych zaburzeń spowodowanych nietolerancją pokarmową i poprawić funkcjonowanie przewodu pokarmowego, ponieważ nawet jeśli nietolerancja pokarmowa nie jest przyczyną tych chorób, dodatkowe porcje IgG pogarszają ich przebieg.
Jeśli potwierdzona zostanie prawdziwa nietolerancja pokarmowa, należy zalecić dietę eliminacyjną (wyeliminowanie pewnych pokarmów).
Oznaczenie swoistych IgG dla najczęstszych alergenów pokarmowych pozwala kompleksowo podejść do problemu dyspepsji, poprawiając jakość życia poprzez dostosowanie diety i znacznie łagodząc samopoczucie.
0 Komentarze