Do normalnego funkcjonowania nasz organizm potrzebuje wielu składników odżywczych – witamin i minerałów. Można je kupić w dowolnej aptece w postaci tabletek, proszków, napojów wzbogaconych i tak dalej. Ale są też pokarmy bogate w witaminy i minerały. Przedstawiamy listę 10 produktów spożywczych o najwyższej zawartości składników odżywczych.
1. Szpinak
Tak bogata kompozycja składników odżywczych jak w szpinaku jest dość rzadka. Zawiera dużo białka, jodu, żelaza, błonnika, wapnia i magnezu, a także witaminy A, C i E. Jednak 100 g szpinaku zawiera tylko 23 kcal. Liście tej rośliny działają odtruwająco, wzmacniają odporność oraz poprawiają funkcjonowanie trzustki i jelit. Mimo mdłego smaku szpinak jest popularny w kuchni. Może być stosowany jako zupa, dodatek do dań, dodatek do sałatek i nadzienie do ciast. Z kolei szpinak nie wytrzyma długo - dwa do trzech dni w lodówce. Szpinak po przekrojeniu szybko traci swoje zdrowe właściwości, dlatego należy go jeść bezpośrednio po zakupie. Dzięki mrożeniu szpinak może przetrwać nawet kilka miesięcy dłużej i zachować swoje witaminy.
2. Łosoś
Łosoś jest jednym z liderów pod względem zawartości niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Spożywanie większej ilości tych tłuszczów zwiększa długowieczność. Ponadto ryby są bogate w potas, fosfor, chrom, witaminy z grupy B, PP i D. Spożywanie łososia poprawia stan skóry i włosów, normalizuje poziom cukru we krwi oraz zmniejsza ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. A dzięki zawartemu w nim przeciwutleniaczowi - astaksantynie - spowalnia proces starzenia się. Nie należy jednak jeść tej ryby przez cały czas. Według najnowszych badań, sztucznie hodowany łosoś sprzedawany w supermarketach jest toksyczny.
3. Banany
Banany są lekkostrawne, zapewniają długotrwałe odżywianie i szybko uzupełniają zapasy energii. Już dwa lub trzy banany uzupełniają dzienny poziom potasu i magnezu. Dlatego też są one dobre dla serca, mózgu i mięśni. Jeśli jesteś przyzwyczajony do podjadania słodyczy, banany mogą być dla Ciebie alternatywą. Uspokajają układ nerwowy i normalizują poziom cukru we krwi. Banany zawierają również tryptofan. Substancja ta jest rozkładana do serotoniny, która poprawia nastrój i wywołuje uczucie szczęścia. Kolejną zaletą tego owocu jest to, że jest hipoalergiczny. Nie należy go jednak nadużywać ze względu na wysoką zawartość cukru.
4. Papryka
Pod względem zawartości witaminy C papryka przewyższa cytryny i pomarańcze. Najwięcej kwasu askorbinowego znajduje się w pobliżu szypułki. Już jedna duża papryka pokrywa dzienną dawkę rzadkiej witaminy P, która jest niezbędna dla ochrony serca i naczyń krwionośnych. Włączenie tego warzywa do codziennego jadłospisu może unormować ciśnienie krwi, poprawić funkcjonowanie jelit oraz zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka i udaru mózgu. W przypadku zapalenia skóry i anemii papryka jest nie mniej przydatna. Nie są one jednak odpowiednie dla wszystkich i mogą powodować podrażnienie błony śluzowej żołądka. Przy wyborze papryki należy zwracać uwagę na skórkę owocu. Im mniej jest uszkodzona, tym lepiej zachowuje witaminy. Papryka czerwona jest uważana za najsłodszą i najzdrowszą, chociaż stężenie substancji przeciwzapalnych jest znacznie wyższe w papryce zielonej.
5. Orzechy
Orzechy są źródłem przeciwutleniaczy, przyswajalnego białka i witamin. Poprawiają pamięć, obniżają poziom złego cholesterolu i spowalniają starzenie się mózgu. Ponadto zawierają prawie wszystkie składniki potrzebne do zachowania zdrowej skóry i włosów. Aby odczuć pozytywne zmiany, spróbuj jeść 20-30 gramów orzechów dziennie. Najbardziej użytecznym orzechem jest najbardziej dostępny i popularny przedstawiciel rodziny orzechów włoskich - orzech włoski. Zawierają witaminy C, B1, B2, PP, karoten, błonnik, żelazo i kobalt. Jeśli często odczuwasz brak energii lub jesteś zestresowany, orzechy włoskie mogą pomóc Ci ją odzyskać. Nie należy ich jednak podgrzewać: gotowanie powoduje utratę wielu korzyści zdrowotnych.
6. Borówki
Borówki zajmują pierwsze miejsce wśród innych owoców i warzyw pod względem właściwości antyoksydacyjnych. Zmniejszają one stan zapalny i spowalniają proces starzenia się. Nic dziwnego, że często wchodzą w skład kosmetyków przeciwstarzeniowych. Oprócz przeciwutleniaczy, borówki są bogate w potas, magnez, witaminy K i C. Piękny niebiesko-purpurowy kolor jagody zawdzięczają antocyjanom. Substancje te poprawiają pamięć, zwiększają zdolność uczenia się i pomagają zapobiegać zawałom serca. Jednocześnie dzikie borówki są nie tylko bardziej aromatyczne i słodsze, ale także bogatsze w swoim składzie. Jagoda jest podwójnie korzystna dla osób uprawiających sport. Stabilizują pracę serca i przyspieszają regenerację mięśni po wysiłku fizycznym. Jednak zdolność borówek do poprawy widzenia w nocy to tylko mit.
7. Jogurt naturalny
Jogurt naturalny jest jednym z najbardziej probiotycznych produktów spożywczych. Szklanka sfermentowanego mleka przed snem nie tylko zaspokoi głód, ale także unormuje pracę przewodu pokarmowego. Ponadto jest dodatkowym źródłem wapnia, który jest niezbędny dla zdrowych kości i zębów. Przy wyborze jogurtu należy zwracać uwagę na etykietę. Im dłuższy jest skład, tym mniejsza jest jego przydatność. Idealny jogurt naturalny powinien zawierać tylko dwa składniki: mleko i zakwas bakteryjny. Nie zawsze jest on dostępny w supermarketach, ale można go zastąpić gęstym kefirem. Jest to świetna alternatywa dla mniej zdrowych produktów, takich jak lody. Jeśli chcesz, możesz dodać do jogurtu orzechy, owoce lub miód.
8. Brokuły
Brokuły zawierają silny przeciwutleniacz beta-karoten, dużo kwasu askorbinowego i witaminę K, która jest niezbędna dla kości. Jest również bogata w wapń, żelazo, potas i fosfor. Wszystko to sprawia, że brokuły są jednym z najbardziej zrównoważonych pokarmów. To pożywne warzywo łagodzi stany zapalne i utrzymuje oczy w zdrowiu. A wysoka zawartość błonnika wspomaga trawienie. Kupując brokuły, staraj się wybierać jędrne i jasno zielone różyczki. Aby warzywo zachowało pełnię swoich właściwości, spróbuj ugotować je na parze lub upiec w piekarniku. Po ugotowaniu brokuły powinny pozostać chrupiące.
9. Pomidory
Pomidory są bogate w składniki odżywcze. Zawierają one błonnik, pektyny, karoten, witaminy C i E, wszystkie witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Dzięki temu pomagają w utrzymaniu odporności i szybkim powrocie do zdrowia, wzmacniają pamięć, poprawiają stan skóry i włosów. Przeciwnowotworowe właściwości pomidorów zostały potwierdzone w wielu badaniach naukowych. Naturalny przeciwutleniacz likopen zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych. Nadaje on również owocom charakterystyczny czerwony kolor. Co ciekawe, stężenie likopenu nie zmniejsza się pod wpływem temperatury, lecz prawie się podwaja. Jednocześnie pomidory są dość agresywne. Mogą one powodować stany zapalne i alergie. Lekarze odradzają spożywanie pomidorów w przypadku kamicy żółciowej, ostrego zapalenia żołądka, nadciśnienia tętniczego i problemów ze stawami.
10. Awokado
W niektórych krajach awokado jest uważane za warzywo, a w innych za orzech. Wszystko zależy od jego składu. W przeciwieństwie do innych owoców, awokado jest bogate nie w węglowodany, ale w białko i zdrowe tłuszcze jednonienasycone. Te ostatnie pomagają kontrolować apetyt, usuwać szkodliwy cholesterol i zmniejszać ryzyko chorób serca. Nawiasem mówiąc, nawet banany mają więcej potasu niż gruszki aligatora. Ten pierwiastek śladowy przywraca w organizmie gospodarkę wodno-solną i zwiększa tolerancję na stres.
0 Komentarze