Bardzo często możemy spotkać się z listą produktów spożywczych, które są świetne dla naszego zdrowia i samopoczucia. Pokarmy te są dobre same w sobie, ale spożywane razem pomagają nam jeszcze lepiej przyswajać składniki odżywcze. Przedstawiamy państwu listę 20 produktów które przyniosą największe korzyści gdy jesz je razem - warto o tym pamiętać podczas ustalania diety.
Jabłka i ciemna czekolada
To połączenie może nie jest tradycyjne, ale warto je wypróbować, ponieważ enzym katechina zawarty w jabłkach i przeciwutleniacz kwercetyna działają cudownie na układ odpornościowy, zwiększają aktywność mózgu, poprawiają pracę serca i naczyń krwionośnych oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.
Płatki owsiane i świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy
Doskonałym źródłem fenoli są płatki owsiane i sok pomarańczowy. Oznacza to, że poprawiają pracę układu trawiennego i pomagają wypłukiwać toksyny i odpady z organizmu - dzięki czemu zmniejszają ryzyko choroby układu pokarmowego.
Wieprzowina z brukselką
Wieprzowina jest zbyt tłusta, aby jeść ją codziennie. Mięso to zawiera jednak selen, który zapobiega rozwojowi komórek rakowych. Do dania z wieprzowiny podawaj brukselkę - zawiera ona organiczną substancję sulforafan, która zwiększa skuteczność działania selenu nawet 13-krotnie.
Pomidory i wątróbka
Brak żelaza w organizmie może prowadzić do złego samopoczucia, chronicznego zmęczenia, spowolnienia metabolizmu oraz problemów z sercem i naczyniami krwionośnymi. Żelazo, które znajduje się w wątróbce, jest dobrze wchłaniane tylko w połączeniu z witaminą C, i tu z pomocą przychodzą produkty zawierające kwas askorbinowy, np. pomidory.
Pietruszka i cytryna
Pietruszka doskonale komponuje się z owocami cytrusowymi. Żelazo zawarte w zielonych liściach pomaga witaminie C wchłaniać się do krwiobiegu. Ta ważna witamina jest odpowiedzialna za silny układ odpornościowy i dobry metabolizm.
Warzywa i jogurt
Wybieraj jogurt naturalny bez barwników, konserwantów i cukru. Jogurt zawiera dużo wapnia, który wzmacnia żołądek i poprawia florę jelitową. Dodaj warzywa, takie jak marchew i seler, a otrzymasz danie pełne witamin. Błonnik zawarty w warzywach pomaga w lepszym wchłanianiu wapnia.
Zielona herbata i cytryna
Zielona herbata z cytryną doskonale gasi pragnienie i dodaje energii. Zielona herbata zawiera kachetyny, które są odpowiedzialne za długowieczność i silną odporność. A jeśli dodamy do niego cytrynę, witamina C kilkakrotnie wzmocni ten efekt. To połączenie jest świetnym lekiem na stres.
Awokado i szpinak
Jest to ulubiona para dietetyków - szpinak zawiera witaminę A i luteinę, ale aby miał zauważalny wpływ na organizm, potrzebne są zdrowe tłuszcze roślinne zawarte w awokado. Wtedy efekt jest gwarantowany - układ trawienny znacznie się poprawi.
Pomidory i oliwa z oliwek
Każdy Włoch powie Ci, że to połączenie jest przepyszne. Należy zauważyć, że Włosi rzadko cierpią na choroby układu krążenia, co ma swoje wytłumaczenie. Likopen, zawarty w pomidorach, poprawia pracę serca i naczyń krwionośnych, zapobiega powstawaniu miażdżycy i nowotworów złośliwych. A w połączeniu z tłuszczami jest znacznie lepiej przyswajana przez organizm niż bez nich.
Mięso i rozmaryn
Mięso jest ważnym źródłem białka, ale ważne jest, aby je odpowiednio przygotować. Dietetycy są kategoryczni: tylko gotowane lub duszone. Pieczenie lub smażenie mięsa może prowadzić do powstawania związków rakotwórczych. Tego niepożądanego efektu można jednak uniknąć poprzez odpowiednie przygotowanie mięsa - zamarynowanie go i dodanie rozmarynu. Rozmaryn jest zdrowy sam w sobie, a zawarte w nim przeciwutleniacze zapobiegają tworzeniu się szkodliwych substancji podczas duszenia mięsa w piekarniku oraz redukują ryzyko zawału i innych chorób serca.
0 Komentarze