Białko stanowi około 15-20% masy ciała człowieka, co przy wadze 70 kg daje około 12 kg. Głównym zadaniem białek jest zapewnienie wzrostu, budowy i rozwoju organizmu. Prawie wszystkie enzymy i niektóre hormony mają skład białkowy. Białka biorą czynny udział w wytwarzaniu przeciwciał, zapewniają siłę i aktywność układu odpornościowego, a także uczestniczą w transporcie wielu związków.
Białko składa się z aminokwasów, które dzielą się na niezbędne, które muszą być pozyskiwane z pożywienia, i zastępcze, które organizm jest w stanie sam syntetyzować. Aminokwasy niezbędne dla człowieka to: izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, treonina, tryptofan, walina i histydyna. Podstawione aminokwasy dla człowieka to alanina, asparagina, kwas asparaginowy, cysteina, glutamina, kwas glutaminowy, glicyna, prolina, seryna i tyrozyna. Różne pokarmy zawierają różne kombinacje i ilości aminokwasów.
Białka pochodzenia zwierzęcego (białka jaj, mleka, ryb i mięsa) zawierają więcej aminokwasów egzogennych niż białka roślinne. Niestety, źródła wielu niezbędnych białek zwierzęcych są zbyt nasycone tłuszczem. Białka pochodzące z soi, ryżu, orzechów i nasion również mają dość dobry skład aminokwasowy.
W niektórych białkach (np. w białkach zbóż) brakuje niektórych aminokwasów egzogennych. Niedobory te można wyrównać, stosując niewielkie ilości białek pochodzenia zwierzęcego, np. gotując kaszę manną z mlekiem, dodając ser do makaronu itp.
Zobacz także: 6 bezpiecznych i naturalnych konserwantów domowej roboty.
Funkcje białka w organizmie:
- - są one niezbędne do wzrostu i budowy komórek ciała,
- - prawie wszystkie enzymy i niektóre hormony zawierają komponenty białkowe,
- - biorą udział w wytwarzaniu przeciwciał, dzięki czemu układ odpornościowy jest silny i aktywny,
- - uczestniczą w transporcie wielu związków chemicznych,
- - dostarczają one energii odżywczej: 1 g = 4 kcal.
Zaleca się, aby białka pokrywały 10-20% dziennego zapotrzebowania na energię. Człowiek, którego zapotrzebowanie energetyczne wynosi 2000 kcal, powinien spożywać: od 0,1 x 2000 kcal / 4 kcal = 50 g do 0,20 x 2000 kcal / 4 kcal = 100 g białka.
Najlepszym źródłem białka zwierzęcego są jaja, produkty mleczne (np. twaróg, ser, ziarna twarogu), ryby, drób i mięso. Najlepszym źródłem białka roślinnego są rośliny strączkowe, orzechy, nasiona i produkty zbożowe. Poważny niedobór białka prowadzi do obrzęków i osłabienia mięśni, zmian we włosach i skórze. Niedobór białka często występuje łącznie z niedoborem energii z powodu braku białek i innych składników odżywczych w wyniku ogólnego niedoboru żywieniowego.
Długotrwałe spożywanie pokarmów zawierających zbyt dużo białka jest szkodliwe, ponieważ obciąża nerki i wątrobę, może powodować podagrę i zwiększa ryzyko alergii. Długotrwałe spożycie energii z białka nie powinno przekraczać 20% dziennej dawki energii zawartej w diecie.
0 Komentarze