Aby utrzymać nerki w zdrowiu, ważne jest przestrzeganie diety i spożywanie pokarmów korzystnych dla tego narządu. Nerki są naturalnym filtrem organizmu.
Nerki oczyszczają organizm z toksyn, usuwają nadmiar płynów, utrzymują ciśnienie krwi oraz biorą udział w metabolizmie wapnia i fosforu. Duży strumień krwi (około 1,2 litra na minutę u dorosłego człowieka) przechodzi przez nerki, które są naturalnym filtrem organizmu. Każda nerka ma około 12 cm długości i waży około 150 g.
Woda dla nerek
Woda jest najważniejszym płynem dla organizmu człowieka. Komórki wykorzystują wodę do transportu toksyn z narządów i tkanek do krwiobiegu. Woda pomaga nerkom w filtrowaniu tych toksyn i tworzeniu moczu, który usuwa toksyny z organizmu. Aby utrzymać tę funkcję, zaleca się picie wody za każdym razem, gdy odczuwa się pragnienie.
Więcej o roli wody w organizmie znajdziesz tutaj - Rola wody w życiu człowieka.
Jeśli u osoby z przewlekłą chorobą nerek dochodzi do gromadzenia się płynów w organizmie i puchnięcia nóg, lekarz może zalecić ograniczenie dziennego spożycia płynów.
Żywność korzystna dla nerek
Zalecamy spożywanie tłustych ryb, słodkich ziemniaków, zielonych warzyw i oliwy z oliwek w celu zapewnienia prawidłowej pracy nerek i zapobiegania ich chorobom. Łosoś, tuńczyk i inne tłuste ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 są pożytecznym dodatkiem do każdej diety. W końcu zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega-3 obniżają poziom tłuszczów we krwi i zapobiegają nadciśnieniu, co poprawia funkcjonowanie nerek. Należy jednak pamiętać, że ryby słonowodne i oceaniczne zawierają znacznie więcej kwasów tłuszczowych niż ryby rzeczne. Ponadto ryby słodkowodne nie zawierają bromu i jodu.
Słodkie ziemniaki (bataty) zawierają witaminy i minerały (np. potas), które pomagają nerkom zrównoważyć poziom sodu w organizmie. Zielone warzywa (szpinak, brokuły) są bogate w witaminy, błonnik i składniki mineralne, które są ważne dla zdrowia nerek. Zielone warzywa są również źródłem przeciwutleniaczy, które działają jak naturalna tarcza ochronna dla organizmu i sprzyjają odnowie komórek, tkanek i narządów ludzkiego ciała, co jest korzystne dla nerek. Najlepszym sosem do sałatek jest oliwa z oliwek - źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym kwasu oleinowego), które korzystnie wpływają na funkcjonowanie nerek.
Czerwona papryka (bogata w witaminy A i C, które są ważne dla funkcji nerek), czosnek (zawiera przeciwutleniacze) i kalafior (pomaga obniżyć poziom cukru we krwi) są korzystne dla chorób nerek.
Owoce dla nerek
Zdrową przekąską dla nerek są jabłka. W końcu jabłka zawierają dużo witaminy C i pektyny, które pomagają obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi. Skórki jabłek są źródłem przeciwutleniaczy, w tym kwercetyny, która chroni komórki mózgowe przed starzeniem.
Arbuz i ananas mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie nerek. Arbuz, który ma działanie moczopędne, wypłukuje piasek z nerek, rozpuszcza sole i usuwa je z organizmu. Ananas zawiera błonnik, mangan, witaminę C i ma działanie przeciwzapalne.
Które owoce jagodowe są dobre dla nerek?
Osoby z przewlekłą niewydolnością nerek mogą korzystać z żurawin, truskawek, borówek, wiśni i czerwonych winogron. Żurawina wspomaga oczyszczanie nerek oraz ma działanie przeciwzapalne i antyseptyczne. Truskawki, borówki i winogrona oczyszczają nerki i usuwają kamienie nerkowe. Czereśnie są bogate w pektyny i zawierają kwas chlorogenowy, który normalizuje pracę nerek.
Żywność szkodliwa dla nerek
Naukowcy odkryli, że istnieje związek między nadmiarem fosforu w organizmie a przewlekłą chorobą nerek. Aby zapobiec chorobie nerek, zaleca się unikanie nadmiernego spożycia pokarmów zawierających fosfor:
- - mięso;
- - produkty mleczne;
- - większość zbóż;
- - impulsy;
- - ryby;
- - orzechy.
Leczenie uszkodzeń nerek polega na utrzymywaniu optymalnego poziomu potasu w organizmie, który pomaga w prawidłowej pracy serca, nerwów i mięśni. Nadmiar potasu jest usuwany z organizmu przez nerki. Jeśli jednak u danej osoby rozwinie się przewlekła choroba nerek, poziom potasu we krwi wzrasta, co prowadzi do hiperkaliemii (wysokiego poziomu potasu we krwi). Jeśli u pacjenta występuje hiperkaliemia, należy powstrzymać się od spożywania pokarmów bogatych w potas (pomarańcze, morele, awokado, morele, śliwki).
Jeśli w organizmie jest zbyt dużo białka, nerki muszą pracować ciężej, aby usunąć produkty jego rozpadu. Dlatego ważne jest, aby osoby z przewlekłą niewydolnością nerek ograniczyły spożycie białek, które w dużych ilościach występują w żółtkach jaj, orzechach, nasionach roślin strączkowych i soczewicy. Czerwone mięso jest szczególnie szkodliwe dla nerek. Według wstępnych badań osoby spożywające dużo czerwonego mięsa mają zwiększone ryzyko zachorowania na niewydolność nerek (aż do jej ostatniego stadium).
Podczas leczenia chorób nerek należy ograniczyć ilość sodu w pożywieniu, ponieważ jego nadmiar w organizmie może prowadzić do wysokiego ciśnienia krwi i obrzęków nóg. Duże ilości sodu znajdują się w soli i produktach spożywczych zawierających sól:
- - sosy;
- - przyprawy;
- - chipsy;
- - solone orzeszki ziemne;
- - fast food;
- - ryby wędzone.
Osoby z przewlekłą niewydolnością nerek powinny również unikać napojów alkoholowych i słodzonych, a także żywności konserwowanej i kiszonej.
Jakich warzyw nie lubią nerki?
Dla prawidłowej pracy nerek ważne jest unikanie warzyw szklarniowych i warzyw uprawianych z użyciem środków chemicznych, których spożywanie powoduje gromadzenie się toksyn i wytwarzanie toksyn w organizmie.
Badania wykazały, że 10% ludzi cierpi na choroby nerek. Choroba nerek prowadzi do gromadzenia się produktów rozkładu we krwi, zatrucia organizmu, zaburzenia równowagi wodno-solnej i kwasowo-zasadowej, nadciśnienia tętniczego. Dlatego tak ważne jest włączenie do swojej diety pokarmów korzystnie wpływających na pracę nerek.
0 Komentarze